Alleen op reis

De wereld ligt aan je voeten

Ga je naar Amsterdam of naar India? Waar stap je uit de trein, boot of het vliegtuig?

Ga alleen op reis, want het wordt een onvergetelijke ervaring. Alleen reizen geeft je kracht! Samen op reis gaan geeft je een vangnet en lijkt veiliger dan alleen reizen. Maar als je er alleen voorstaat, krijg je een onvergetelijk zelfvertrouwen en bekijk je de wereld met andere ogen. Jouw éigen ogen.

Alleen op reis? Er gaat een wereld voor je open

Ik vond het doodeng, om de eerste keer alleen op reis te gaan. Waarom niet met vrienden? Word ik niet raar aangekeken als ik een tafeltje voor één boek in een restaurant? Word ik niet eenzaam en kan ik wel alleen over straat? Na één dag was ik om – ik ga nu elk jaar meerdere keren alleen op reis. Niet omdat ik alleen ben, maar omdat juist méér wil zien. Meer mensen wil leren kennen. Dat gaat nu eenmaal heel makkelijk als je alleen bent. Als je alleen reist ben je toegankelijker, beleef je prachtige avonturen en heb je het voor je het weet vrienden voor het leven gemaakt. Bijkomend voordeel; ik bepaal alles zelf. Heerlijk, toch?

Ga op avontuur! Ga op reis!

Stap 1: Wat is je bestemming?

Een voettocht naar de Santiago de Compostella klinkt geweldig, of een bergtocht in een ver, tropisch land. Maar als je nog nooit alleen op reis bent geweest kan een weekendje Londen ook al spannend zijn. Dus leg de drempel niet al te hoog en ga ergens heen wat makkelijk te bereizen valt. Bijvoorbeeld omdat de bevolking Engels spreekt en het voor toeristen goed geregeld is. Maar ook een nachtje Amsterdam of Antwerpen kan al heel spannend zijn. Waar wil je heen?

Aan jou de keus; de wereld ligt aan je voeten.

Stap 2: Alleen op reis; de voorbereiding

Ikzelf vind het heerlijk om op de bonnefooi te reizen. Maar voor je eerste trip is het misschien fijner om een aantal zaken geregeld te hebben. Dat geeft je rust en zekerheid. Plan bijvoorbeeld een mooie route en boek alvast voor de eerste dag(en) een goed aangeschreven accommodatie. Bekijk ook de mogelijkheden van openbaar vervoer, zeker als je een rondreis gaat maken.

Maar wees ook niet te ijverig en enthousiast en plan niet je hele dagen vol. Reizen geeft je heel veel energie, maar kost ook veel energie. Dat geeft helemaal niets, want er is geen fijner gevoel dan heerlijk wegdromen in je bed na een lange dag reizen. Blijf lekker flexibel en laat ook dingen aan het toeval over. Loop een mooi plein op, struin wat straatjes af en laat je onderdompelen in de lokale cultuur. Ook dat is reizen; het creëren van onvergetelijke momenten.

Pak daarnaast ook regelmatig je rust, zo krijg je nieuwe energie en kun je ook écht genieten van je reis.

Stap 3: Voel je veilig

Alleen reizen is niet onveiliger dan samen reizen, maar je moet wel een veilige omgeving creëren. Het klopt dat je niet iemand bij je hebt die op je past, maar op jezelf letten maakt je alleen maar sterker. En dat kan jij als geen ander!

Wanneer ik alleen op pad ben zorg ik dat ik nooit écht alleen ben. Er zijn altijd andere mensen in de buurt die bij nood me te hulp springen.

Houd deze tips in je achterhoofd en blijf altijd goed opletten – dan komt alles goed.

 • Bij je accommodatie staan vaak visitekaartjes op de balie. Neem een visitekaartje mee als je (alleen) op pad gaat. Zo kan je nooit verdwalen en heb je altijd het adres bij de hand. Liggen er geen visitekaartjes? Vraag dan even om het adres en schrijf het op in je notitieboekje. Niet alleen op je telefoon, want als je onverhoopt niet bij je telefoon kunt, heb je altijd nog het adres bij de hand.
 • Ga in een taxi altijd op de achterbank zitten en betaal de taxi pas nadat je je bagage uit de auto hebt gehaald. Het liefste houd ik mijn backpack graag dicht bij me.
 • Laat nooit je bagage ergens achter. Ook niet om even snel naar het toilet te gaan.
 • Drink niet te veel alcohol en ken je grenzen. Wanneer je met je vrienden op pad gaat let iedereen op elkaar. Wanneer je alleen bent zul je dit zelf moeten doen. Het is daarom een slim plan niet dronken te worden op een nieuwe plek.
 • Wees je altijd bewust van je omgeving. Heb je het idee dat iemand te dicht achter je loopt, kijk om. Word je gevolgd? Ga een winkel of restaurant in en meng je tussen de mensen. Maar onthoud; dit soort dingen komen zelden voor en zijn vaak in je hoofd veel groter dan dat ze in werkelijkheid zijn. Maar door er alleen al op bedacht te zijn, maakt het je sterker.
 • Laat het thuisfront regelmatig weten waar je uithangt. Maak ze deelgenoot van je reis en stuur zo nu en dan eens een leuke foto of kort filmpje.

Stap 3B: Speciaal voor vrouwen – Voel je veilig!

Hier in Nederland mag en kun je je kleden zoals je wilt. Echter moet je in het buitenland altijd rekening houden met een andere cultuur. Door elkaars cultuur te respecteren, voorkom je conflicten en ongewenste intimiteiten.

Hieronder vind je wat handige tips die je in ogenschouw kunt nemen:

 • Vermijd uitgebreide conversaties met de taxichauffeur, hoe enthousiast je ook bent over je reis. Soms kan dit opgevat worden als flirtcontact;
 • Kleed je gepast. Zeker in moslimlanden is bedekkende kleding niet alleen een vereiste, maar ook zelfs verplicht. Als je alleen op reis bent is het verstandig om je passend te kleden;
 • Wordt er naar je gefloten of op een ongepaste manier aangesproken? Negeer dat dan! Loop even de winkel in, ga naar een café of omring je door anderen. Het helpt ook om te doen alsof je telefoneert. Ben je in een noodsituatie? Bel dan direct de politie. Het is daarom handig om de telefoonnummers van lokale hulpdiensten altijd op te slaan.
 • Wat in sommige landen ook wil werken om mannen op afstand te houden is het dragen van een (nep) trouwring.

Het belangrijkste bij alleen reizen: volg je gevoel.

Wat doe jij thuis om je veilig te voelen? Pas dat op reis ook toe. Ik wandel in Nederland ook niet graag ’s avonds alleen over straat dus doe ik dat op reis ook niet. Blijf bij je gevoel en als je iets wantrouwt, ga dan weg. Bel iemand op. Kijk om je heen. Je bent zoveel sterker dan je zelf denkt, maar zorg altijd voor de meest veilige omstandigheden. Dat is niet alleen fijner voor jezelf, maar ook voor de thuisblijvers.

Stap 4: Alleen op reis en last van heimwee?

Er zal altijd een moment komen waarop je je alleen voelt en je je vrienden en familie mist. Dat is helemaal niet erg; sterker nog, het is heel normaal. Geef er gewoon even aan toe. Denk aan ze. Bel ze even op. Je beseft pas hoe rijk je bent als je iemand mist.

Maar herpak jezelf na een korte tijd en zoek andere reizigers op. Verblijf eens een nachtje in een hostel of ga naar een lokale bar. Vind je het spannend om een vreemde aan te spreken? Goed nieuws; meestal komen ze naar jou toe. Alleen reizen heeft iets magisch; voor je het weet heb je een fijn gesprek en een geweldige dag. Probeer het gewoon! Kom erachter dat het heerlijk is om met wereldse mensen te praten. Om te weten hoe die mensen leven en denken. Dichtbij of aan de andere kant van de wereld; het is nooit te ver weg om in een andere cultuur te duiken.

Maak nieuwe vrienden, al is het maar voor één dag. Maak jouw eigen reisherinneringen en laat het de mooiste herinneringen zijn die je altijd bijblijven. Voel je niet eenzaam, want we zijn met bijna 7 miljard mensen.

Praat, ontdek, reis! Doe wat je gevoel je ingeeft. Dan komt het altijd goed. Je bent nooit alleen.

Stap 5: Verwachtingen

Verwachtingen zijn altijd lastig; probeer ze dan ook niet teveel te hebben. Een soloreis voelt in het begin vreemd aan, maar je bent niet de enige die zich zo voelt. Elk jaar gaan er duizenden mensen alleen op reis en iedere ervaring is anders. Ga met open verwachting op reis en verwonder je aan de cultuur, nieuwe ontmoetingen en maak prachtige herinneringen.

Maar vroeg of laat komt toch die drempel: alleen uit eten gaan. Is dat niet alleen voor eenzame mensen? Juist niet! Wanneer de ober vraagt of je “just a table for one” zoekt, reageer dan zelfverzekerd “Yes, just one!” en geniet van je eten!
Wanneer ik alleen naar een restaurant ga neem ik vaak een boek mee, of werk ik met mijn telefoon en kladblok de komende reisdagen een beetje uit. Maar ik geniet vooral veel meer van mijn eten dan wanneer ik samen eet. Vaak ben je toch afgeleid door wat je reisgenoot tegenover je vertelt en doet. Terwijl je ook kunt geniéten van het eten. Neem er de tijd voor en proef elke hap. Wil je toch niet alleen aan tafel gaan? Zoek dan naar een eetcafé waar je aan de bar kunt eten. Of begin eerst met het eten in een hostel. Ik garandeer je dat je een topavond hebt.

Het zal vast weleens voorkomen dat je geen zin hebt om je kamer te verlaten. Maar kom op, ga eropuit. Ga op een bankje in het park zitten of bezoek wat winkeltjes. Relax met een bakkie koffie, lees een goed boek en bekijk wat er voor je neus gebeurt. Verwonder jezelf en geniet van de reis. En het gezegde klopt; het gaat niet om de bestemming, het gaat om de reis zelf. Doe dat en kom er vanzelf achter dat het allemaal niet zo moeilijk is en je harstikke goed voor jezelf kan zorgen.

Maar ik geef je één waarschuwing: kijk uit, want voor je het weet heb je een reisverslaving!

Laat mij jouw reiscoach zijn!

Zou je het fijn vinden persoonlijke begeleiding te hebben bij het plannen van je volgende (solo)trip?

Met mijn ervaring kan ik je voorzien van de juiste voorbereiding.

 

 • Wil je hulp bij het kiezen van een goede bestemming voor je volgende trip?
 • Heb je vragen over vliegtickets, visum of de planning/route van je reis?
 • Heb je hulp nodig bij het vinden van de accommodaties? Openbaar vervoer? Autohuur?
 • Wil je met mijn persoonlijke ervaring jouw reis maken tot een unieke trip?
 • Zit het tegen tijdens je reis? Krijg je last van heimwee? En weet je niet goed wat je dan moet doen.

Laat mij je helpen!

Ieder advies begint met een vrijblijvende kennismaking. Samen bekijken we jouw reisdromen en vragen. Dat kan face tot face in Roosendaal of Breda. Maar je mag me ook mailen, bellen of WhatsAppen. Vervolgens ga ik aan de slag met jouw reisdromen en bekijk ik wat er nodig is om die uit te laten komen!