was successfully added to your cart.

Winkelmand

‘Hoe doe je dat met Daantje?’

Misschien wel één van de meest gestelde vragen: ‘hoe doe je dat met Daantje?’. Daantje is mijn elf maanden oude Labradoodle (28-08-2018), ze is mijn allerliefste maatje en beste reisvriendje! Daantje kwam met vijf maanden oud mijn leven binnen gekwispeld en sindsdien zijn we onafscheidelijk. Ik heb haar van jongs af aan opbouwend overal meer naartoe genomen. Mee naar vrienden, cafeetjes, terrasjes, mijn werk, trein, auto, bus enzovoorts. Altijd samen, zij geeft mij zelfvertrouwen en ik haar.

Half maart is Daantje voor het eerst een kleine week mee geweest naar Normandië. Ze genoot duidelijk. Rennen door de duinen, over stranden en zwemmen in de zee. Ik moet je ook eerlijk bekennen, ik ben ook anders naar mijn reisjes gaan kijken. Het plezier en comfort van mijn hond vind ik erg belangrijk, misschien wel het allerbelangrijkste!

Toen kwam ik er ook achter dat honden niet overal welkom zijn. Zelfs niet mijn hypoallergene Labradoodle. Winkels, restaurants en hotels hebben te maken met overheidsregels of willen het persoonlijk liever niet. Musea, een oude kerk of een toffe excursie? Vaak zijn deze ook niet toegankelijk voor honden.

Daantje is mijn spiegel

Ik merk dat Daantje niet houdt van de drukte van de stad. Of ben ik degene die niet houd van de drukte van de stad? Daantje kopieert mij, ze is mijn spiegel. Ik voel me vaak ook niet prettig in een drukke omgeving met veel verkeer, lawaai en andere mensen. Net als Daantje geniet ik liever van de rust en de natuur. Een toffe hike maken, bergen beklimmen of plonzen in een meer!

Ik besloot het anders aan te pakken. Hotels afreizen met honden is een prijzig grapje en daarnaast wil ik voor Daantje graag een eigen plekje. Een bedje dat iedere avond hetzelfde is, een huisje op wielen. Zodat we iedere dag een nieuw avontuur kunnen beleven, maar altijd terug thuis komen.

Sam the Van

Ik kocht een Renault Kangoo en bouwde deze om tot een mini campervan genaamd Sam the Van. Omdat ik vanaf het begin wist dat Daantje en ik hier samen in zouden gaan reizen heb ik met de indeling rekening gehouden met haar comfort. Zoals we allemaal weten kan het in een auto zeer snel opwarmen, mijn Samthevan is daar geen uitzondering op. Ik investeerde als eerste flink in een elektrisch dakraam, dat altijd open kan (ook als het regent) en zo altijd voor frisse en koele lucht zorgt. Daarnaast heb ik Sam heel goed geïsoleerd. Isolatie houd niet alleen de kou buiten, maar ook de warmte!

Comfort voor haar en mij

Ik heb voldoende brokken (en snoepjes) bij me om Daantje 2 maanden te voeden. Ik wil niet onderweg moeten wisselen van merk. Een lekkere kleedje (al ligt de bank volgens haar het lekkerste) en aan speeltjes heeft ze ook niet te kort. Kortom, Sam is ons huisje geworden. Comfort voor haar en mij.

Hilarische (toilet)momenten

2 juli begon onze grote reis samen. En hoe dol we ook zijn op de natuur, je vermijdt het niet af en toe eens een dorpje of een stadje op te zoeken. Ik vind het ook heerlijk af en toe uit eten te gaan, mooie oude gebouwen in een stad te bekijken of gewoon onder de mensen te zijn, lekker een pilsje drinken op het terras. Ik kies de plekken waar zij welkom is, zo niet dan lopen we door en zoek ik zolang door tot het wel mogelijk is.

Alleen reizen met een hond zorgt soms wel voor hilarische momenten. Bijvoorbeeld wanneer ik naar het toilet moet in een restaurant. Ik neem mijn hond dan mee, er is immers niemand die haar even bij  zich kan houden, aan zomaar een vreemde geef ik haar niet. Rare blikken volgen als ik samen met mijn hond het hokje in verdwijn. En de starende blik van Daantje terwijl ik aan het plassen ben? Tja…daar ben ik inmiddels aan gewend.

Daantje kan wel alleen zijn

Maar goed er zijn momenten dat ik Daantje wel even alleen laat. Bijvoorbeeld als ik naar een supermarkt ga, een douche pak en zelfs laatst tijdens een excursie. Hoe ik dat doe? Ik sluit alle gordijnen in Sam, ik zorg dat Daantje lekker op de bank kan chillen, brokjes en water staan voor haar klaar en de ventilator staat aan. Het handige aan de ventilator is dat hij verschillende standen heeft. Hij kan koelen maar ook gewoon lucht circuleren. Een douche of boodschappen doen duurt kwartiertje of hooguit een halfuurtje. Het maximale dat ik haar alleen heb gelaten is 1,5 uur tijdens de walvissafari in Noorwegen. De zee was erg wild die dag en al heeft Daantje geen problemen met boten, dat wilde ik haar gewoon niet aandoen.

In Scandinavië was het over het algemeen dikke truien en jassen weer. Waardoor ik Sam niet eens hoefde te koelen. Geen gevaar voor Daantje dus en ik denk zelfs dat ik haar een plezier doe om haar niet overal mee naar toe te nemen.

On the road

We hebben al heel wat kilometers afgelegd, maar altijd in etappes. Tijdens het rijden is Daantje meestal zo vertrokken en ligt ze de hele rit te dutten op de stoel naast me of op de bank achter. Meestal rijden we 1 á 2 uur op een dag en dit doe ik vaak ’s ochtends of ’s avonds. Er zijn enkele dagen geweest dat ik 5 uur reed, vanzelfsprekend maakten we dan een goede wandelstop tussendoor. Die overigens niet alleen heel fijn is voor Daantje maar ook voor mij!

Het blijft een uitdaging

Alleen reizen met een hond is een uitdaging. Net als met een vriend/vriendin, partner of kinderen zal je je moet aanpassen aan elkaar. Aangezien mijn hond niet zonder mij kan (en ik niet zonder haar), pas ik mijn reis aan haar aan. En ik zou niet anders willen! Zij brengt me naar de mooiste plekjes, leert me rust te ervaren en hoe de dag ook loopt, altijd enthousiast te zijn!

Malou van Rede

Wil je reageren? 12 Berichten

Laat een bericht achter