Financiën

De belangrijkste dingen op reis zijn je paspoort en geld. Zonder deze twee kom je nergens. Dus is het belangrijk dat je hier zorgvuldig mee omgaat en de juiste voorbereidingen treft. Zo is het verstandig een scan van je paspoort naar jezelf te mailen én naar iemand anders, zodat je altijd toegang hebt tot de gegevens van je paspoort mocht je die verliezen.

Zorg dat je je geldzaken goed op orde hebt. Met de komst van de pinpassen is het een stuk makkelijker geworden om overal te wereld te betalen. Maar in sommige (armere) landen kan je nog steeds alleen maar contant betalen.

Contant geld

Waar je ook heen reist, zorg dat je altijd wat contant geld op zak hebt. Handig voor bijvoorbeeld kleine uitgaves, een busritje, een fooi of een kleine snack onderweg. Reis je naar een land met een andere valuta, dan kun je vooraf wisselen bij een geldwisselkantoor in Nederland. Vaak is het voordeliger om te pinnen in het land van bestemming. Op iedere luchthaven staat wel een pinautomaat.

Draag nooit teveel contant geld op zak en laat anderen niet meekijken naar de inhoud van je portemonnee. Jouw budget voor één dag reizen kan in het land waar je bent wel een maandsalaris zijn. Breng mensen niet in de verleiding door onzorgvuldig met je geld om te gaan. Berg eventueel een deel van je geld op in een ander gedeelte van je tas, zodat je nooit met een te goed gevulde portemonnee rond loopt.

Bankpas

Met je Nederlandse bankpas kom je tegenwoordig al een heel eind. Veel landen accepteren betalingen van Maestro passen. Ga je op reis naar een land buiten Europa? Standaard staat je bankpas ingesteld op Europa. Vergeet daarom niet je bankpas dan op ‘wereld’ te zetten. Tegenwoordig kan je dat makkelijk regelen via de app van je bank.

Let op! Wil je pinnen of geld opnemen in een ander land? Dan kan het zijn dat daar extra kosten aan verbonden zijn. Meestal betaal je per transactie een vast bedrag én een valutaopslag, mocht je in een land met een andere munteenheid zijn. Het loont daarom om in één keer meer geld op te nemen. Daarentegen loop je dan vervolgens wel weer met meer contant geld op zak.

Creditcard

Naast contant geld en een bankpas heb ik ook altijd een creditcard bij me. En eigenlijk kan je op reis niet zonder. Veel hotels vragen om een creditcard wanneer je een reservering wil plaatsen.

Geld pinnen in het buitenland kan ook met een creditcard. Let er wel op dat dit vaak duurder is dan pinnen met je bankpas. Dit omdat je met een creditcard als het ware geld leent. Dus pin alleen met je creditcard in noodgevallen. Of wanneer je de locatie niet helemaal vertrouwt. Betalingen met je creditcard zijn vaak verzekerd en daarom maak ik soms juist bewust de keuze om te betalen met mijn creditcard.

Een creditcard aanvragen gaat makkelijk. Je betaalt wel een jaarlijkse bijdrage. Kies voor een VISA World Card of een MasterCard. Deze worden wereldwijd geaccepteerd.

Ikzelf reis altijd met een MasterCard en een Visa World Card. Deze draag ik op verschillende plekken bij me. Op deze manier weet ik zeker dat ik overal kan betalen. En daarnaast mocht ik één van de twee passen verliezen, heb ik altijd een reserve.
Bankpas of creditcard verloren?

Neem net als in Nederland direct contact op met de bank of creditcardmaatschappij en laat je pas gelijk blokkeren!

Vliegticket boeken

Visums

Vaccinaties

Jetlag

Handige Reisapps