was successfully added to your cart.

Winkelmand

Op naar het Noorden!

Op naar avontuur en vrijheid! We zijn vertrokken!
Ik geef mijn ouders nog een flinke knuffel en vertrek op 2 juli vanuit Roosendaal naar de Noordkaap. Samen met mijn hond Daantje en mijn Renault Kangoo, oftewel Sam the Van.

Denemarken

Via Bremen en Hamburg rijden we richting Denemarken, waar ik ruim anderhalve week doorbreng met het bezoeken van schattige plaatsjes, musea over Vikingen, ruige kliffen beklim en lange strandwandelingen maak. Via de Sontbrug steek ik over naar Zweden.

Meer lezen over mij trip door Denemarken? Lees dan deze blog!

Zweden

We doorkruisen het zuiden van Zweden. Het zonnetje schijnt, Daantje en ik zwaaien naar elanden in onze achtertuin, bezoeken het Ikea-museum in Almhult.

We pakken het pontje naar de archipel van Gotenborg. Heel veel kleine eilandjes, die verbonden zijn met bruggetjes en veerpontjes. Prachtige natuurgebieden en een echt eilandleven.

We genieten iedere dag van een heerlijke Fika. Fika betekent een break voor een bakje koffie of thee met iets zoets.

11 Juli

Sam heeft er geen zin meer in. Bergje op en we gingen heel hard bergje af…in zijn achteruit! De koppeling bleek kapot te zijn. Samen met wat bewoners van het dorp hebben we Sam met een touw uit de greppel getrokken en het wachten op de ANWB kon beginnen.
Maar dat liep niet geheel volgens plan. De wegenwacht van Zweden kan niks voor mij betekenen. De garages in Zweden sluiten tijdens de zomer en er is niemand die mij binnen 4 weken kan helpen. De ANWB stelt voor om Sam the Van op transport terug te zetten naar Nederland. Compleet uit het veld geslagen plaats ik een video op mijn social-mediakanalen.

Deze video wordt meer dan 20.000 keer bekeken en ik ontvang honderden reacties! Wauw! Nogmaals dankjewel voor het massaal delen van mijn oproepje. De kracht van social media: Jacco Meijvogel van de Breakdown Service Sweden bestelt de onderdelen en twee dagen later, na een dagje klussen bij Jacco zijn we weer op pad. Gas erop! We rijden door naar Fjallbacka en steken daarna de grens over naar Noorwegen.

Noorwegen

Na een middagje in Oslo gaan we op zoek naar de natuur. We hebben vijf dagen stil gestaan in Zweden en ik heb wel weer zin in iets actiefs. Een prachtige hike bij Geilo van zeker 20 kilometer brengt de reiskriebels terug.

Daantje dartelt door de sneeuwtoppen. We laten ons betoveren door Noorwegen en wandelen over besneeuwde bergtoppen, duiken in grote meren, slapen onder watervallen en rijden door de indrukwekkende fjorden.
We laten ons helemaal onderdompelen in het natuurschoon. Maken een korte stop in Bergen en rijden daarna verder richting het Noorden.

Bewandelen de beroemde fjorden en eten de lekkerste visjes in de bergdorpjes. Via de Atlantic Ocean Road rijden we door en door en door! Alsof we door een film rijden. De mooiste plaatjes schieten aan ons voorbij! In Noorwegen is vrij kamperen toegestaan dus iedere dag val ik in slaap met het mooiste uitzicht.

Met Daantje naast me, mooie muziek en een paar duizend online volgers zet ik koers naar de Noordkaap. Hoe noordelijker we komen, hoe meer mijn lichaam moet wennen aan de midzomernachten. Het word niet meer donker buiten en ook vis ik mijn thermo-ondergoed tevoorschijn. De avonden breng ik binnen door met Netflix en warme thee. We varen over de Artic Circle en de natuur wordt ruiger en woester.

We verblijven een aantal dagen op de magische Lofoten. Wat een schoonheid! En vooral liggen er goede uitdagingen voor een ervaren wandelaar. We maken behoorlijk wat tochtjes samen en genieten van prachtige vergezichten.

Bij Andenes stap ik op de boot en wauw! Ik word verrast door een groep orka’s, een 16 meter lange potvis en tienduizenden papegaaiduikers. Ik geniet enorm van dit prachtige cadeautje van Moeder Natuur.

En dan… Dan is er niks meer, enkel de weg naar ‘het einde van de wereld’.

De Noordkaap

Wandelaars, fietsers, iemand in een rolstoel, motorrijders, campers, tourbussen, boten, Sam the Van, Daantje en Malou. Continu komen hier mensen aan en ieder met zijn eigen verhaal. Voor de een is het enkel een standbeeld, voor de ander is het een waardevol eindpunt of juist een nieuw begin. De Noorkaap lijkt een soort bedevaartsoord geworden. Het is bijzonder om de ontlading te zien als mensen voet zetten op de Noordkaap, alsof er iets van ze afglijdt. Mensen beginnen te lachen, sommige raken ietwat emotioneel. Deze plek doet iets met mensen, voor mij staat de Noordkaap voor doorzetten! Hulp durven vragen en het accepteren. Je weg aanpassen, maar niet stoppen. Niet dromen, maar doen.

Het einde van de wereld is prachtige, maar er liggen nog veel meer avonturen voor me klaar. Ik reis in een vrij rap tempo door Finland en pak de boot bij Helsinki richting de Baltische Staten.

Gegroet Noordkaap! Je was alles en meer!

Malou van Rede

Laat een bericht achter