Hallo, jetlag!

Na een lange vlucht ook nog eens in een andere tijdzone belanden? Hallo, jetlag!

Je biologische klok is in de war en je dag- en nachtritme is verstoord. Dit wordt ook wel een tijdelijke slaap-waakstoornis genoemd. Je lichaam heeft ongeveer een dag nodig om zich aan te passen aan één uur tijdsverschil.

Meestal hebben mensen meer last van een jetlag als ze in oostelijke richting reizen. Dit komt omdat de dag dan korter wordt. Noordelijk of zuidelijk verplaatsen heeft nauwelijks gevolgen voor je biologische klok.

Hoe versla je die jetlag?

  • Zodra je het vliegtuig instapt, is je reis begonnen. Stop met zorgen maken en ontspan!Pas je zodra je reis is begonnen direct aan aan de tijdzone van je bestemming. Pas je horloge/smartphone aan. Eet, drink en slaap op de tijden van je eindbestemming. Bijvoorbeeld je reist van Nederland naar de US. Ga dan pas slapen in het vliegtuig wanneer mensen in de States ook naar bed gaan.
  • Eet op de dag van vertrek en tijdens je reis gezond en niet te zwaar. Onderweg naar het westen kan je het beste meer proteïne eten. Reis je naar het oosten, dan kun je beter wat meer koolhydraten eten. Dat maakt je wat sneller moe .
  • Drink tijdens de vlucht genoeg water. Drink vooral geen alcohol of koffie tijdens je vlucht.
  • Blijf bewegen, loop een rondje door het vliegtuig.
  • Ga bij aankomst niet gelijk een dutje doen. Ga pas slapen als de zon onder is.

Belangrijk is accepteren dat er grote kans is dat je de eerste dag een flinke jetlag hebt. Doe het rustig aan! Pak een goed boek, een lekkere koffie en bekijk de zonsondergang en zoek dan pas je bed op.

Mocht je de mogelijkheid hebben een vlucht te kiezen waarbij je in de avond aankomt? Doen! Dit zorgt ervoor dat je na die lange vlucht direct je bed in kan en de dag erna weer fris op kan staan.

Wil je toch meer overzicht en een duidelijk slaapschema voor vertrek? Dan kan mogelijk deze jetlag-calculator je helpen:

https://www.hillarys.co.uk/static/jet-lag-calculator/

Het is belangrijk om zonder stress aan je reis te beginnen. Voorkom reisstress en zorg voor een goede voorbereiding. Onzekerheden? Vragen? Een duwtje in de rug nodig? Neem dan contact met mij op! En ik help jou met het realiseren van jouw droomreis.

Vliegticket boeken

Visums

Vaccinaties

Financiën

Handige Reisapps