was successfully added to your cart.

Winkelmand

Op naar Denemarken

Via Bremen en Hamburg rijd ik ’s avonds met Sam the Van en Daantje Denemarken in. Bij de douane worden we er gelijk uitgepikt. Dat snap ik ook wel, wie wil er nu niet even binnen spieken bij Sam the Van? Vier man staan direct om Sam heen en er wordt druk gekletst. Na het zien van onze paspoorten (yep, ook die van Daantje) mogen we onze reis voortzetten.

Ribe

We rijden diezelfde avond nog door naar Ribe, de oudste stad van Scandinavië. Wanneer je door deze stad met dorpsgevoel wandelt, wordt je omringd door kleurrijke huisjes. Precies het beeld dat ik had van Denemarken. Centraal in het dorp staat een domkerk uit de twaalfde eeuw. Toen wij er waren, lag het dorpje er wat verlaten bij. Het was ook niet echt lekker wandelweer. Maar Ribe staat vooral bekend vanwege het nabijgelegen Vikingmuseum. Ik besloot dit museum over te slaan en door te rijden naar Mandø.

Mandø

We moeten haasten, want het eilandje Mandø is enkel tussen bepaalde tijden bereikbaar via de Ebbeweg. Een heel avontuur om er te komen. De Ebbeweg zit vol bulten, kuilen en plassen zeewater. Op het eiland wonen 35 mensen is mij verteld en zo voelt het ook. Complete rust. Via een (Hollandse) molen lopen wij richting zee. Mandø is het kleinste bewoonde eiland in de Deense Waddenzee.

Jelling

Voor ik doorrijd naar Aarhus maak ik nog een korte stop in Jelling. Jelling is niet zo bekend onder de toeristen, maar voor de Denen een hele belangrijke historische plek. Je vindt in dit dorp hele oude runenstenen, achtergelaten door vikingvorsten uit de 10e eeuw. Zo is er te zien dat Harald Blauwtand een eerbetoon schreef aan zijn moeder Thyra en zijn vader Gorm. Het is ook deze vikingkoning Harald die de Denen bekeerde tot het christendom. Ik wandel door een bijzonder vikingmuseum en kom meer te weten over de geschiedenis van Jelling en Harald Blauwtand.

Aarhus

Aarhus wordt ook wel de ‘city of smiles’ genoemd en dat komt omdat het volgens National Geographic behoort tot de 10 gelukkigste steden ter wereld. Daarnaast was in 2017 Aarhus ook nog eens de culturele hoofdstad van Europa. Je vindt dan ook veel musea en straatkunst terug in deze stad. We dwaalden door de stad en kwamen terecht in het straatje Mollestien en vonden daar de typische gekleurde huisjes en we genieten van een goede koffie en een heerlijk kaneelbroodje (Oh my! Ik heb een nieuwe verslaving!). Voor de rest hield ons bezoekje aan Aarhus een beetje op, omdat mijn hond Daantje vrijwel nergens welkom was.

National Park Mols Bjerge

We laten het drukke (en hond-onvriendelijke) Aarhus achter ons en rijden een half uurtje de stad uit om te belanden in het National Park Mols Bjerge. Mooie bossen, ruige landschappen en de zee! Dat is waar we naar op zoek zijn! We vinden een mooi plekje om te overnachten. Heerlijk met een wijntje en een kaasje kijk ik uit over de zee. De volgende ochtend wilde ik een flinke hike gaan maken door het nationale park. Helaas, het was die nacht echt met bakken uit de hemel gekomen! Sam was omringd door water en alles was veranderd in een blubberpoel! Uiteindelijk besloot ik toch wat van de omgeving te gaan bekijken, maar dan een ietwat verkorte versie. Het is er prachtig!

Odense

De sprookjesstad Odense. De plaats van Hans Christian Andersen. Wat keek ik hier naar uit! Maar uiteindelijk zijn we hooguit een uurtje in deze stad geweest. Daantje werd weer nergens toegelaten, zelfs niet op het terras, de stad was verlaten en de kathedraal stond in de steigers. Ik heb Odense niet als positief ervaren, misschien had de stad zijn dag niet. We lieten Odense achter ons en doken de natuur in. Daar voelen Daantje en ik ons toch meer op onze plek!

Horsens

Horsens is eigenlijk niet heel speciaal. Maar ik had gehoord van de ‘onontdekte brug’ en zo’n naam triggert bij mij dan iets! Op onze route naar Mons Klint kwamen we hier voorbij, dus een mooie tussenstop. De ‘onontdekte brug’ uit 1899 is inmiddels ontdekt, maar heeft tot 2014 verstopt gezeten in een dam. Het is wel een mooi plaatje, vind je niet?

Mons Klint

300 kilometer van Odense ligt iets wat ik heel graag wil zien! Machtige, witte krijtrotsen aan zee! Ik trapte dan ook flink het gas in en we kwamen hier halverwege de middag aan en we doken gelijk de bossen in. Na een lange tocht door de bossen (we waren even de weg kwijt) daalden we via de trappen af naar een prachtig strand tegen de kliffen. Heerlijk hebben we hier zitten genieten aan het water. En voor mij was deze wandeling het hoogtepunt van Denemarken! Het was er rustig, schoon en magisch mooi! Ik verwachtte ieder moment elfjes of kaboutertjes die tevoorschijn zouden komen. Ik heb ze niet gezien, maar weet zeker dat ze er zaten. Wie we wel gezien hebben, was een slang! Een kleintje maar, hoor 😉

Roskilde

De dag begon weer druilerig in Denemarken en ik besloot door te rijden naar Roskilde. Het getik op Sam maakt het enorm gezellig binnen en Daantje was weggedut. Daarom besloot ik even snel een bezoekje te brengen aan de imposante domkerk van Roskilde. Al eeuwenlang worden hier de Deense vorsten begraven. Mogelijk liggen zelfs de stoffelijke resten van vikingkoning Blauwtand (ja, die uit Jelling) verborgen in de pilaar naast het altaar.
Nog een beetje girlpower? Je vindt in deze kerk ook de graftombe van Margaretha 1 (1353-1412), koningin van Denemarken, Zweden en Noorwegen. Haar bijnaam was de ‘Lady King’ en ze wordt gezien als de eerste groot heersende vrouwelijke monarch in de Europese geschiedenis!

Toffe roadtrip door Denemarken

Met Sam the Van en Daantje maakte ik een toffe roadtrip door Denemarken. Ik liep er wel tegenaan dat Daantje in de steden vrijwel nergens welkom was en de mensen niet vriendelijk waren tegen haar. Erg jammer, want qua natuur is het een perfect hondenland! Daar hebben we dan ook enorm van genoten!

Ik ben na Roskilde via de brug van Kopenhagen naar Malmö in Zweden gereden, om zo mijn roadtrip verder door te zetten naar het noorden!

Blijf je onze avonturen volgen?

Liefs van Malou

  Malou van Rede

Wil je reageren? 5 Berichten

Laat een bericht achter