Vaccinaties

Net zo belangrijk als je paspoort is je gele boekje: je vaccinatiepaspoort. Vaccinaties op reis zijn nodig om je te beschermen tegen verschillende ziektes. Sommige landen verplichten je zelfs om je te laten vaccineren, anders kom je niet eens de grens over. Het gaat dan vooral om gele koorts en cholera. Een hepatitis A-vaccinatie is vrij standaard en wordt zelfs al aangeraden voor een aantal landen binnen Europa.

Vaccinaties zijn duur en worden niet door iedere zorgverzekeraar vergoed. Maar ziek worden op reis is iets wat je écht wil voorkomen. En dan heb ik het niet over een voedselvergiftiging na die heerlijke curry bij een streetfoodtentje in India. De vaccinaties die je vaak nodig hebt bij verre reizen gaan over serieuze, ongeneeslijke ziekten.

Let op! Start op tijd met uitzoeken welke vaccinaties je allemaal nodig hebt. Sommige vaccinaties hebben een langere incubatietijd. Daarnaast worden kinderen op school niet ingeënt tegen ziektes die je in het buitenland kan oplopen.

Welke vaccinaties heb ik nodig?

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering https://www.lcr.nl/  staat duidelijk welke vaccinaties je nodig hebt. Ook vind je hier advies over bijvoorbeeld malaria of wat te doen als je ziek terug komt van je reis.

Check daarnaast ook altijd de website van Buitenlandse Zaken om te zien welke risico’s je loopt in het land waar je naartoe reist. https://www.nederlandwereldwijd.nl/reizen/reisadviezen

Gebruik je al medicijnen? Check met je huisarts of dit mogelijk invloed heeft op je vaccinatie.

Gaan je medicijnen mee op reis? Zorg dan voor een Engelstalige medische verklaring. Die is verkrijgbaar bij je apotheek.
Huisarts

Veel huisartsen vaccineren tegenwoordig ook zelf. Je haalt de injectie zelf op bij de apotheek en vervolgens ga je naar de arts om de spuit te laten zetten. Via de huisarts je laten vaccineren is vaak een stuk goedkoper dan via de GGD of de Traveldoctor. Daarentegen hebben de artsen bij de GGD of de Traveldoctor vaak wel een specialisatie in reizigersadvisering en vaccinatie. Maar als je zelf van tevoren goed uitzoekt wat je nodig hebt, is vaccineren via de huisarts een prima optie.

GGD – https://www.ggdreisvaccinaties.nl/

De GGD heeft vestigingen door heel Nederland. En adviseren en vaccineren. De GGD werkt met reizigersadviseurs, artsen en verpleegkundigen. Alle GGD’s hanteren hun eigen tarieven. Die kan je op voorhand checken op de website en die kunnen per locatie flink schelen. Probeer bij je eerste consult gelijk een eerste vaccinatie te laten zetten. Want voor ieder consult betaal je opnieuw consultkosten.

Traveldoctor – https://www.traveldoctor.nl/

Traveldoctor zit ook door heel Nederland. Traveldoctor is een netwerk van huisartsen gespecialiseerd in reizigersadvisering en vaccinatie. Voordeel van Traveldoctor is dat advies en vaccinaties in één afspraak plaatsvinden. Het kan voorkomen dat je voor een herhaal-vaccinatie wel een keer terug moet komen.

Last minute op reis?

Wil je last minute een reisboeken? Check vooraf goed of er vaccinaties nodig zijn voor dat land. Sommige vaccinaties hebben een incubatietijd van drie maanden. Sommige klinieken bieden ook last minute-vaccinaties aan. Check dit altijd ruim voor je boekt!

Extra bescherming

Je hebt de juiste vaccinaties ontvangen en je reis kan beginnen. Vergeet niet een flesje Deet in je tas mee te nemen en gebruik te maken van een klamboe. Insecten kunnen nog steeds nare ziektes overbrengen, zoals knokkelkoorts.

Ik ben fan van eten bij locals of een heerlijke snack bij een streetfoodtentje. Maar als je iets er niet hygiënisch of onsmakelijk uit vindt zien, neem dan geen enkel risico. Eet geen rauwe producten, drink alleen water uit een fles met gesealde dop en laat ijsblokjes achterwege.

Reisapotheek

Neem altijd een reisapotheek mee. De inhoud hiervan kan per persoon verschillen.

Maar denk in ieder geval aan de volgende hulpmiddelen:

  • EHBO-setje. Met pleisters, verband, schaar en ontsmettingsmiddel.
  • Aspirine (paracetamol, ibuprofen)
  • Medicijnen tegen diarree
  • Medicijnen tegen verstopping
  • Een thermometer
  • Medicatie die je in Nederland voorgeschreven krijgt, inclusief een medische verklaring in het Engels.

Ga je de bergen/bos in? Neem een tekensetje mee!
Ga je naar een tropisch gebied? Neem Deet mee!
En, zeker net zo belangrijk: vergeet je zonnecrème niet!

Vliegticket boeken

Visums

Financiën

Jetlag

Handige Reisapps